Tapbiljart voor amateurs en professionals

Tapbiljart wordt ook wel golfbiljart of toppenbiljart genoemd en kan zowel recreatief gespeeld worden als in competitieverband. Een biljarttafel is steeds rechthoekig en dat is bij een tapbiljart niet anders. In het midden van de tafel staan acht rubberen tappen die in kruisvorm zijn opgesteld. Ook naast de twee doelen op het einde van de tafel zijn twee tappen opgesteld. 

Blijf aan zet en win het spel

Tapbiljart of golfbiljart is een biljartvorm met aan de éne kant vijf rode ballen en aan de andere kant vijf witte ballen. De spelers proberen hierbij elk om beurt hun kleur in het doel te scoren. De spelregels zijn zo dat de spelers zich elk aan een kant van de tapbiljart opstellen. Bij de start liggen aan weerszijden van het doel twee ballen, alsook één bal vlak voor het doel. Om het spel te openen geven beide spelers tegelijk een stoot tegen de middelste bal richting het doel van hun tegenstander. Wie dichtst bij het doel van de tegenstander speelt, mag als eerste het spel verder spelen. Bij tapbiljart probeert men de ballen zo te stoten om ze in het doel aan de overkant te potten of te scoren. Hierbij mag men niet rechtstreeks tegen een bal van dezelfde kleur stoten of over de tappen stoten. Wie een bal in het doel stoot en dus scoort, die blijft aan beurt. Wie als eerste zijn vijf ballen weet te scoren in het doel van de tegenstander heeft gewonnen.

Tapbiljart spelen met effect

Bij tapbiljart tracht men de aanvallende ballen van de tegenspeler tegen te werken door deze in ongunstige posities te spelen. Om dit te verwezenlijken, is het effect dat je op de bal steekt van groot belang. Zo kan de manier waarop je tegen de spelende bal stoot, je heel wat verder brengen in het spel. Met een trekstoot kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je bal niet vooruit maar achteruit rolt. Het trefpunt waar je de bal met de keu raakt is bij deze effecten altijd belangrijk. Met een doorschietstoot kan je de bal na het contact met een andere bal laten doorrollen. Je kan de bal ook laten raken door de bal tegen de band te spelen. Afhankelijk van waar de bal dan geraakt wordt, zal bepaald worden welke richting de bal uitgaat. Andere effecten die je kan gebruiken zijn de massé om het raken van een bal te omzeilen, een piqué om de bal achteruit te laten rollen, een stun waarbij de gespeelde bal de plaats gaat innemen van de geviseerde bal, of een amorti om de bal te laten afremmen zodat die een andere bal niet te hard raakt. En zo zijn er uiteraard nog meer trucjes toe te passen.

 

Oneindig veel keuzemogelijkheden

Tapbiljarts zijn beschikbaar in verschillende kleuren, maten en vormen. Daarnaast heeft men keuze bij zo goed als alle onderdelen van een tapbiljart. Caféspelen Vlaeminck werkt met merken van Verhoeven, Steelblock, Duque, Gabriels, Josan, Jodek, DK (de Kerpel). 

Het laken van de tapbiljart

Een tapbiljart kan overtrokken worden met verschillende soorten, kwaliteiten en prijsklassen van biljartlaken. Dit laken bepaalt mede het rollen van de bal en de spelvreugde. Extra veel nylon zorgt voor stevigheid om zo scheuren in het laken te voorkomen. Deze biljartlakens zijn beschikbaar in verschillende kleuren en kwaliteiten. 

Een afdekplaat voor de tapbiljart

Men kan er ook voor kiezen om de tapbiljart af te dekken met een afdekplaat. Zo wordt het biljartlaken beschermd en kan de tapbiljart perfect omgevormd worden tot bijvoorbeeld eettafel of bureau. 

Tafelpoten naar keuze

Ook het type tafelpoten kan verschillend zijn. Standaard worden tapbiljarts uitgerust met blokpoten, licht gedraaide, zwaar gedraaide poten. Allen met stalen of inox regelvoeten. 

Extra comfort

Een kwalitatieve tapbiljart is uitgerust met leisteen, al dan niet met verwarming. De leisteen varieert van 2,5 cm dikte tot 5cm dikte. Dit naargelang het model of merk. Voor maximale stabiliteit wordt de tapbiljart afgewerkt met een stalen kader. Sommige tapbiljarts beschikken ook over een muntslot. Dit kan indien gewenst uitgeschakeld worden.

Ontdek snel ons kwalitatief aanbod tapbiljarts

Bij Caféspelen Vlaeminck kan je tapbiljarts kopen van topkwaliteit. Als liefhebber van biljart vind je bij ons gegarandeerd een ruim assortiment dat aan je wensen beantwoordt. Ook is er een ruim aanbod aan bijhorende accessoires zoals keuen en keurekken. Voor elke liefhebber van de biljartsport is wel een passende biljart te vinden. Zo kan je bij Caféspelen Vlaeminck niet alleen kwalitatieve tapbiljarts kopen maar ook stevige pooltafels kopenKom het dus snel ontdekken! Caféspelen Vlaeminck is het adres voor verhuur van spellen, je kan er altijd terecht voor het huren van spellen voor elk feest of event

Een tapbiljart naar keuze

Koop hem bij Caféspelen Vlaeminck

Bekijk snel ons ruime aanbod